Πολλοί άνθρωποι θεωρούν τα μαλλιά με υγιή εμφάνιση ως ένδειξη υγείας ή ομορφιάς. Όπως κάθε άλλο μέρος του σώματός σας, τα μαλλιά χρειάζονται μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών για να είναι υγιή και να αναπτυχθούν. Στην πραγματικότητα, πολλές διατροφικές ελλείψεις συνδέονται με την τριχόπτωση.

Ενώ παράγοντες όπως η ηλικία, η γενετική και οι ορμόνες επηρεάζουν επίσης την ανάπτυξη των μαλλιών, η βέλτιστη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών είναι το κλειδί. Παρακάτω είναι 5 βιταμίνες και 3 άλλα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να είναι σημαντικά για την ανάπτυξη των μαλλιών.

1. Βιταμίνη Α

Όλα τα κύτταρα χρειάζονται βιταμίνη Α για ανάπτυξη. Αυτό περιλαμβάνει τα μαλλιά, τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο ιστό στο ανθρώπινο σώμα.

Η βιταμίνη Α βοηθά επίσης τους αδένες του δέρματος να κάνουν μια λιπαρή ουσία που ονομάζεται σμήγμα. Το σμήγμα ενυδατώνει το τριχωτό της κεφαλής και βοηθά στη διατήρηση της υγείας των μαλλιών.

Οι δίαιτες που έχουν έλλειψη βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσουν σε πολλά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της τριχόπτωσης.

Ενώ είναι σημαντικό να λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη Α, δεν θέλετε πάρα πολύ. Μελέτες δείχνουν ότι η υπερβολική βιταμίνη Α μπορεί επίσης να συμβάλει στην τριχόπτωση.

Οι γλυκοπατάτες, τα καρότα, οι κολοκύθες, το σπανάκι και το λάχανο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτίνη, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α.

Η βιταμίνη Α μπορεί επίσης να βρεθεί σε ζωικά προϊόντα όπως το γάλα, τα αυγά και το γιαούρτι. Το μουρουνέλαιο είναι μια ιδιαίτερα καλή πηγή.

2. Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Μία από τις πιο γνωστές βιταμίνες για την ανάπτυξη των μαλλιών είναι μια βιταμίνη Β που ονομάζεται βιοτίνη. Μελέτες συνδέουν την ανεπάρκεια βιοτίνης με την τριχόπτωση στους ανθρώπους.

Αν και η βιοτίνη χρησιμοποιείται ως εναλλακτική θεραπεία της τριχόπτωσης, όσοι έχουν έλλειψη έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Ωστόσο, η ανεπάρκεια είναι πολύ σπάνια επειδή εμφανίζεται φυσικά σε ένα ευρύ φάσμα τροφίμων. Υπάρχει επίσης έλλειψη δεδομένων σχετικά με το εάν η βιοτίνη είναι αποτελεσματική για την ανάπτυξη των μαλλιών σε υγιή άτομα.

Άλλες βιταμίνες Β βοηθούν στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στο τριχωτό της κεφαλής και τους θύλακες της τρίχας. Αυτές οι διαδικασίες είναι σημαντικές για την ανάπτυξη των μαλλιών.

Μπορείτε να πάρετε βιταμίνες Β από πολλά τρόφιμα, όπως: τροφές ολικής αλέσεως, αμύγδαλα, κρέας, θαλασσινά, φυλλώδη πράσινα.

Επιπλέον, οι ζωικές τροφές είναι οι μόνες καλές πηγές βιταμίνης Β12. Εάν ακολουθείτε χορτοφαγική ή vegan διατροφή, σκεφτείτε να πάρετε ένα συμπλήρωμα.

3. Βιταμίνη C

Η βλάβη των ελεύθερων ριζών μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη και να προκαλέσει τη γήρανση των μαλλιών σας. Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία από το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες.

Επιπλέον, το σώμα σας χρειάζεται βιταμίνη C για να δημιουργήσει μια πρωτεΐνη γνωστή ως κολλαγόνο - ένα σημαντικό μέρος της δομής των μαλλιών.

Η βιταμίνη C βοηθά επίσης το σώμα σας να απορροφήσει σίδηρο, ένα μέταλλο απαραίτητο για την ανάπτυξη των μαλλιών.

Οι φράουλες, οι πιπεριές, τα γκουάβα και τα εσπεριδοειδή είναι όλες καλές πηγές βιταμίνης C.

4. Βιταμίνη D

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με την αλωπεκία, έναν τεχνικό όρο για την τριχόπτωση.

Η βιταμίνη D πιστεύεται ότι παίζει ρόλο στην παραγωγή μαλλιών, αλλά οι περισσότερες έρευνες επικεντρώνονται στους υποδοχείς της βιταμίνης D. Ο πραγματικός ρόλος της βιταμίνης D στην ανάπτυξη των μαλλιών είναι άγνωστος.

Τούτου λεχθέντος, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D. Μπορεί ακόμα να είναι καλή ιδέα να αυξήσετε την πρόσληψή σας.

Το σώμα σας παράγει βιταμίνη D μέσω άμεσης επαφής με τις ακτίνες του ήλιου. Οι καλές διαιτητικές πηγές βιταμίνης D περιλαμβάνουν: λιπαρά ψάρια, μουρουνόλαδο, μανιτάρια.

5. Βιταμίνη Ε

Παρόμοια με τη βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε είναι ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες.

Οι ηλιόσποροι, τα αμύγδαλα, το σπανάκι και το αβοκάντο είναι όλα καλές πηγές βιταμίνης Ε.

6. Σίδηρος

Ο σίδηρος βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν οξυγόνο στα κύτταρά σας. Αυτό τον καθιστά σημαντικό για πολλές λειτουργίες του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης των μαλλιών.

Η έλλειψη σιδήρου, που προκαλεί αναιμία, είναι η κύρια αιτία της τριχόπτωσης. Είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο στις γυναίκες. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο περιλαμβάνουν αχιβάδες, στρείδια, αυγά, κόκκινο κρέας, σπανάκι και φακές.

7. Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την επιδιόρθωση των ιστών των μαλλιών. Βοηθά επίσης να διατηρηθεί η σωστή λειτουργία των λιπαρών αδένων γύρω από τα ωοθυλάκια.

Η τριχόπτωση είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα ανεπάρκειας ψευδαργύρου και μελέτες δείχνουν ότι η επίλυση της ανεπάρκειας ψευδαργύρου με συμπλήρωμα μπορεί να μειώσει την τριχόπτωση που σχετίζεται με την ανεπάρκεια.

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο περιλαμβάνουν στρείδια, βόειο κρέας, σπανάκι, φύτρο σιταριού, σπόρους κολοκύθας και φακές.

8. Πρωτεΐνη

Τα μαλλιά είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου από πρωτεΐνη. Η επαρκής κατανάλωση είναι σημαντική για την ανάπτυξη των μαλλιών.

Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η ανεπάρκεια πρωτεΐνης μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη των μαλλιών και ακόμη και να οδηγήσει σε τριχόπτωση.

Ωστόσο, η πραγματική ανεπάρκεια πρωτεΐνης είναι εξαιρετικά σπάνια στις δυτικές χώρες.

Συμπεράσματα

Η ισορροπημένη διατροφή με τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά είναι η καλύτερη πηγή των βιταμινών που χρειάζεστε για την ανάπτυξη των μαλλιών. Ωστόσο, εάν η διατροφή σας δεν αρκεί, τα συμπληρώματα μπορεί να είναι χρήσιμα, ιδιαίτερα σε άτομα που είναι ήδη ανεπαρκή σε κάποια βιταμίνη, μέταλλο ή ιχνοστοιχείο.

Επιπλέον, μεγάλες δόσεις βιταμινών και μετάλλων μπορεί να είναι επιβλαβείς εάν δεν έχετε έλλειψη. Συνεργαστείτε λοιπόν με το γιατρό σας για να διαπιστώσετε εάν έχετε ανεπάρκεια.