Η σμηγματορροϊκήδερματίτιδα ή όπως είναι ευρέως γνωστή νινίδα είναι μια πολύ συχνή δερματοπάθεια που εμφανίζεται σχεδόν στο 50% των νεογέννητων μωρών και συνήθως υποχωρεί μέχρι τον 12ο μήνα.

Που και πώς εμφανίζεται;

Στο κεφαλάκι των μωρών εμφανίζονται κίτρινες φολίδες που απολεπίζονται. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η νινίδα εκτός από το κεφάλι και το μέτωπο εμφανίζεται και πίσω από τα αυτιά, γύρω από τα φρύδια, στα πλαϊνά της μύτης, στα βλέφαρα ακόμη και στους αγκώνες και τα γόνατα.

Υπάρχει λόγος ανησυχίας;

Η νινίδα είναι άκακη, δεν είναι καθόλου ενοχλητική για τα μωράκια ούτε είναι μεταδοτική. Το πρόβλημα είναι κυρίως αισθητικό.

Από τι προκαλείται;

Τα αίτια που προκαλούν τη νινίδα δεν έχουν βρεθεί ακόμη. Οι περισσότεροι ερευνητές θεωρούν ότι σχετίζεται με ορμόνες που έχουν περάσει από τη μητέρα στο μωρό κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Μην προσπαθήσετε να την αφαιρέσετε με τα χέρια σας ή τρίβοντας το κεφάλι του μωρού καθώς υπάρχει κίνδυνος ερεθισμού.

Πριν από το μπάνιο ενυδατώστε με ειδικό λαδάκι στο σημείο όπου χρειάζεται και κάνετε πολύ απαλά μασάζ για να μαλακώσουν και να πέσουν τα κομματάκια πιο εύκολα. Μετά από μισή ή μια ώρα μπορείτε να κάνετε μπάνιο το μωράκι σας με το ειδικό σαμπουάν.